Uzení je jedna z činností, jejíž kořeny sahají stovky let do minulosti. Možná i právě proto dnes existuje tolik různých možností a způsobů, jak maso správně naložit před uzením, jak si připravit samotnou udírnu i samotný proces uzení. My jsme se dnes rozhodli na tento prastarý způsob úpravy masa podívat blíže a mimo jiné Vám dnes ukážeme, jak správně naložit maso na uzení.
Výběr masa a kostí
Začneme výběrem masa. Zde je v podstatě úplně jedno, jaké si vyberete, nicméně pokud udíte poprvé, doporučujeme zvolit vepřové, nebo hovězí. Zaudit se ale dá prakticky jakýkoliv druh masa. Co se týče kostí, zde se názory poněkud rozbíhají. Někteří zkušení udiči pracují normálně i s kostmi, nicméně další skupina zase říká, že kosti jsou pak „cítit“ a kazí celkový dojem z masa. Tuto volbu tedy necháme zcela na Vás.
Příprava masa
Maso naporcujte, pokud možno, na stejně velké kusy. Ideální je něco mezi 1kg a 1,5kg. Pakliže pracujete třeba s kýtami, koleny apod., porcování přeskočte. Nyní přichází na řadu solení. Je velmi dobré používat tzv. rychlosůl. Na jeden kilogram masa pak použijete zhruba 20g této soli. Maso v ní pořádně obalte a vetřete, aby se slaná chuť uchytila. Jednotlivé kusy skládejte do kameninové, nebo smaltované nádoby. Když jste hotovy se všemi kusy masa, dejte nádobu do lednice, nebo na studené místo.
Výroba láku
Po třech dnech je nutné maso zalít lákem – ten si připravíte za použití vody a rychlosoli (pragandy), kterou jste používali už na začátku. Na 1l vody pak přidejte 50g soli. Maso přitom musí být kompletně ponořené v láku. Následně už stačí nechat nádobu dalších 4-5 dní na chladném místě a pomalu můžete přejít k samotnému procesu uzení. Než ale začnete, je ještě dobré všechny kousky masa omýt v horké vodě a usušit.
Pokud máte jiný postup a myslíte si, že by ho naši čtenáři ocenili, zanechejte svůj postup v komentářích.