Bukové dřevo do udírny

Napsal | 3.9.2014

Vítáme Vás u dalšího z článků, ve kterém si povíme něco kvalitním topivu do udírny. Takovými důležitými věcmi se budeme zabývat i v tomto následujícím článku, jelikož středem pozornosti bude to, jak moc je vhodné bukové dřevo k využití v udírně, jak je to s kvalitou takového dřeva a jestli se nejedná o příliš nákladnou věc. Pojďme se tedy podívat na to, jak je to s bukovým dřevem do udírny podrobněji.

Není nad čerstvé uzeniny jenž se udí na kvalitním dřevu!

Udírny jsou již tradiční součástí zahrad či zahradních součástí rodinných domků, bez kterých si mnohý zahrádkář i ne-zahrádkář život nedokáže představit. Kdo by odolal skvělé vůni čerstvě vyuzených klobásek nebo šišek salámů či kusů masa, které udírny ukrývají a dělají z nich právě tyto voňavé pochutiny? Důležitou složkou není tedy pouze vytvoření či zakoupení kvalitního jídla, které chcete udit, ale také to, jaké dřevo se do udírny pod jídlo hodí.

Bukové dřevo se zdá skvělou volbou pro využití v udírně hned z několika důvodů. Zaprvé – nejedná se o toxické dřevo, které by při pálení  vypouštělo látky, které by mohli ovlivnit chuťové vlastnosti či zdravotní závadnost klobásek nebo masa uvnitř udírny. Bukové dřevo se používá pouze k přikládání při rozehřátí, nicméně nemělo by být problém jej rovnou i zkombinovat s vhodnými briketami. Důležitou informací, která se hodí, může být to, že se dřevo z buku doporučuje oddělit od kůry, která by mohla ovlivnit to, jak budou vyuzené výrobky chutnat.

Přijatelná cena

Skvělé na tomto dřevu je, že i přesto, že se jedná o poměrně kvalitní materiál, není vůbec drahou záležitostí. 10 kilogramů bukového dřeva, které je již připraveno (je tedy odděleno od kůry a opracováno) pro využití v udírně, stojí kolem sta korun – cože je velice férová cena.

Doufáme, že Vám článek přinesl informace, díky který již nyní máte představu o tom, jestli je vhodné využít bukové dřevo do udírny a o jak nákladnou záležitost se jedná. Pokud máte nějaké připomínky k tématu, jistě je zanechte v komentářích pod článkem.