Site icon Zahradní web

Bylinky proti nadýmání

Nadýmání je jeden z problémů, který je nepříjemný prakticky pro každého. Problémem je chodit do zaměstnání, školy, či třeba sportovat. Časté jsou i bolesti břicha, pokud nadýmání tzv. „zadržujeme“. My jsme se v dnešním článku zaměřili na možné příčiny i léčbu nadýmání. Pokud tedy tímto problémem trpíte, určitě čtěte dále.

Příčiny nadýmání

Nejdříve se zaměřme na možné příčiny. Všem je asi jasné, že jako jedna z nejčastějších příčin je špatně postavený jídelníček. Existují totiž některé potraviny, které prostě nadýmání vyvolávají více, než ostatní. Jedná se především o luštěniny – hrách, čočka, fazole apod. Dále pak přemíra ovoce a zeleniny – cibule, květák, švestky, ořechy… Chyba ale může být i v pitném režimu, což platí zejména u sycených a slazených nápojů. Dále to také může být zapříčiněno stresem, nebo závažnějšími problémy, které rozpozná jedině Váš lékař.

Nejdříve pracujte na jídelníčku

Co se týče řešení, nejlepší je začít u svého jídelníčku. Klíčové je vynechat potraviny, které způsobují nadýmání (většina vypsaná výše) a jíst maso, okurky, rajčata, jogurty podporující dobré trávení apod. Zároveň se vyhnout syceným nápojům a nadmíře cukru. Dobré je si dát i pár dní volna (pokud je nadýmání skutečně bolestivé) a vyhnout se i stresovým situacím.

Vyzkoušejte bylinky proti nadýmání

Pokud ani úprava jídelníčku nepomůže, je vhodné využít nějakých podpůrných prostředků. Než ale vyrazíte do lékárny, abyste si koupili první a poslední prášky proti nadýmání, je vhodné začít u přírodní léčby. Na mysli máme především bylinky. Postačí jednoduchý čaj z máty, kdy několik lístečku zalijete vroucí vodou, necháte asi 20 minut vylouhovat a poté ještě teplý (nikoliv horký) vypijete. Podobně dobré účinky má i zázvor, koriandr, nebo heřmánek. Z jednotlivých bylin si můžete velmi lehce připravit čaje. Kombinací zmíněných bylinek rovněž nic nepokazíte. Pokud by pro Vás hořká chuť byla překážkou, můžete si čaj osladit menším množstvím medu (nikoliv obyčejným cukrem), nicméně pokud vypijete čaj hořký, uděláte lépe.

Exit mobile version