Založení kompostu – Jak na to?

Napsal | 11.6.2014

Máte zahradu či zahrádku, na které si pěstujete vlastní zeleninu nebo chcete přírodní hnojivo pro Vaše domácí květiny? Tak či onak se Vám zajisté bude hodit kompost, jehož blahodárné účinky na jakoukoliv rostlinu brzy poznáte. Nemusíte tedy kupovat drahá hnojiva, stačí využit biologický odpad z Vaší domácnosti či zahrady. Vytvořením vlastního kompostu tedy nejen ušetříte, zároveň ale můžete mít i radost z toho, že se chováte ekologicky.

Základy kompostu

Nejprve se musíte rozhodnout, jaký kompost chcete vytvořit. Zelený je bohatý na dusík, hnědý naopak na uhlík. Tyto dva typy se liší především složkami, které se do kompostu přidávají. Nejlepší je ovšem mít „něco mezi“. Dále Vás čeká výběr kompostéru, je v celku jedno, jestli se rozhodnete pro plastový, dřevěný anebo drátěný. Každá z těchto možností má svá pro a proti. Nyní můžete začít takzvaně kompostovat. Nejprve přidejte kolem 15 cm silné vrstvy hnědého odpadu (větve, papír) a na to dejte zelenou vrstvu (do které patří především tráva, zbytky zeleniny a ovoce, plevel…). Je dobré držet se (alespoň odhadem) pravidla 2 – 3:1 (to znamená, že na dvě až tři vrstvy hnědého odpadu připadne jedna vrstva odpadu zeleného). Chcete-li pak proces celého kompostování urychlit, stačí hrubé části předem rozdrtit.

Co můžeme dále přihodit?

Nemusíte se držet pouze výše zmíněných surovin pro kompost. Téměř jakýkoliv bioodpad z Vaší domácnosti má zelenou. Od skořápek z vajíček či ořechů, přes podestýlku domácích zvířat, zbytků pečiva, kávy a čaje až po lepenku, papírové kapesníky a samozřejmě ubrousky.

Co rozhodně nepřidávat

Málokoho by zajisté napadlo přidávat do kompostu plast, sklo, kovy, popel či kameny, nicméně se najdou i věci, u kterých byste si mohli říci, že se pro kompost výborně hodí. Nicméně do pravdy to bude mít opravdu hodně daleko. Mezi takovéto produkty patří například maso a jeho odřezky, kosti, kůže, stolní oleje a tuky a exkrementy masožravých zvířat.