Jak správně topit v krbu?

Napsal | 29.4.2014

Krb neboli krbová kamna, patří pro mnoho lidí neodmyslitelně k jejich klasickému životnímu standartu. Co by to bylo za útulný rodinný domek bez krásného krbu, který by v zimě zateploval celou světnici a k tomu dokresloval celkovou pohodu dlouhých zimních večerů?

Avšak je tu věc, která je pro mnoho vlastníků krbů záhadou – jak zvýšit efektivitu topení v něm a zkrátka; jak správně topit v krbu, aby oheň vydržel delší dobu a navíc by dokázal být dostatečným zdrojem tepla, který by neměl problém zateplit více prostoru, než kdy dříve?

Nedosušené dřevo – kámen úrazu

Nejdůležitější složkou pro správné topení v krbu je samozřejmě topivo. Ne každý člověk je ale obeznámen s faktem, že pokud si nechcete kupovat dřevo rovnou připravené a předem usušené, je potřeba koupit takzvané kulatiny –  je potřeba, aby bylo toto dřevo čerstvé, které je nadto potřeba někam uložit, aby se dostatečně usušilo, jen si dejte pozor na skladování ve sklepě. Tím dřevo necháte znehodnotit plísní a celá Vaše budoucí představa o pěkném zatopení bude rozemleta na prach. Uskladnění a dosušení dřeva garantuje jeho použití již po dvou letech.

Nicméně, dejte si pozor na spalování dřeva nalakovaného nebo chemicky ošetřeného, tyto činy jsou podle zákonů České republiky nepřípustné a čekala by Vás nemalá pokuta.

Dále bychom se mohli podívat na různé typy dříví, které ovlivňují to, jak efektivně využijete Váš domácí krb.

Měkčí nebo tvrdší?

Tápete nad tím, jestli vybrat dřevo měkké nebo tvrdé? Pokud upřednostníte jedno před druhým, nebude to ono. Dokonalým východiskem je kombinace měkkého a tvrdého dříví. Jelikož měkké hoří daleko větší rychlostí, je výhodné jím podložit dřevo tvrdé, které se díky tomu skvěle rozhoří, a tím se v pořádku postaráte o oheň, který Vás bude hřát dlouho a intenzivně.

Tímto způsobem topení, který Vám byl právě nastíněn, jistě uspokojíte Vaší potřebu po dobře využitém krbu. Pokud máte nějaké další tipy pro účinný způsob k využití krbu s největší efektivitou, svěřte se nám do komentářů.